GÜNÜMÜZÜN GERÇEĞİ: TELE SOSYAL HİZMET

T.C. ANKARA VALİLİĞİNDEN MUHTEŞEM BİR SOSYAL HİZMET

Prof. Dr. İlhan Tomanbay
SABEV Başkanı

Anadolu Dergisi için hazırlanmıştır.
Daha sonra dergide yayınlanıp yayınlanmadığını
 izleyemedim.

Bilişim sistemleri geliştikçe, telekominikasyon araçları güçlendikçe ve yayıldıkça konu sadece teknik bir konu olmanın sınırlarını aşıyor ve sosyal boyutu da işgali altına alıyor. Artık İsveç gibi refah ülkelerinden gelen üzücü haberler ortadan kalktı. Artık dünyanın neresinde olursa olsun evinde yalnız yaşayıp da Hak’ka kavuşan insanın bu dünyayı terk ettiği bir aylık bir gecikmeyle kapı dışarlarına taşan yoğun kötü kokular duyulmaya başlandıkta farkedilmiyor. Bir insanın o kadar sahipsiz bekletilmesi utancını çevreye yaşatmak tarih oldu. Bir insanlık ayıbı tarih oldu. Evinde yalnız yaşayan birinin Hak’kın rahmetine kavuşması engeç üç saat içinde bilinebiliyor ve o adrese koşuluyor.

Artık evinde düzenli olarak ilaç almak zorunda olan birinin yaşından ötürü ilaç almayı unutması, çocuklarının işlerinden kopup hergün belirli saat aralıklarıyla ana ve babalarını arayarak ilaç alıp almadığını sormalarına gerek kalmadı. İlaçları tam saatlerinde anımsatılıyor.

Artık evinde yalnız yaşayıp da ani bir rahatsızlık geçiren, banyoda ya da salonda halıya ayağı takılıp da düşen, bacağını inciten, kıran birinin saatlerce yattığı yerde inlemesi, bu çığlığı birinin tesadüfen duyup da kapıyı zorlaması tarih oldu.

Evinde yalnız yaşayan birinin aynı anda cankurtaranın, itfaiyenin, polisin telefon numaralarını kağıtlara yazıp masaların üzerine yaymasına, bu numaraları unutacağım diye korkmasına, o kadar numarayı aklında tutmasına gerek kalmadı. Gözleri zor gören birinin odalarda telefonu aramasına, telefonu bulduğunda üzerindeki numaraları görmeye çalışmasına, onu başardığı takdirde evladının telefon numarasını yazdığı kağıdı aramasına gerek kalmadı.

Artık evinde soba olan birinin gece korku ile yatağa girmesine gerek kalmadı, bir ailenin tümden yokolması gibi anlamsız ve çok acı olayların olabileceğinin düşünülmesine bile gerek kalmadı. Karbonmonoksit korkusuna gerek kalmadı.

Yatalak hastanın, spastik hastanın acil durumlarda yardım çağıramaması sıkıntısını, korkusunu yaşamasına gerek kalmadı.

Artık şiddet görme riski altında olanların sabah akşam korku içinde kötü, insanlıkdışı kaderlerini beklemelerine gerek kalmadı.

Artık evden işe, çarşıya, komşuya gidenlerin evde yalnız kalan demans ya da alzheimer hastalarının evden çıkması durumunda ne yapacağını karar kara düşünmelerine, evden çıkmamaları için dışardan kapıları kilitlemelerine ve bunun için bu kez de yangın korkusu yaşamalarına gerek kalmadı.  

Artık evinde yalnızlıktan sıkılan birinin yaşama küsmesine gerek kalmadı, kendisi için kötü şeyler düşünmesine gerek kalmadı, program yapamayan ve canı sıkılan birinin hayıflanmasına gerek kalmadı. Evin derin sessizliği içinde bir ses duymak ve ses vermek isteyenlerin önlerinde büyük kapılar açıldı.

Evinde yalnız yaşayarak sosyal olmanın çaresini bilişim sistemleri bize sundu, önümüze koydu.

1 Şubat 2011 gününden beri T.C. Ankara Valiliği tarafından uygulamaya konulan yepyeni, çağdaş, seri, ucuz ve etkili bir programla evlerinde herhangi bir biçimde sıkıntı yaşayan yurttaşlarımız daraldıkları anda boyunlarındaki ya da bilekliklerindeki düğmeye bir kez basarak acil yardım da isteyebiliyorlar, sohbet de edebiliyorlar. Abone düğmeye bastığında sabit telefon hattına bağlı, duvara asılan ya da sehpa üzerine bırakılan bir sesver aygıtı birkaç saniye içinde aktive oluyor. O da hemen çağrı merkezini uyarıyor. Abonenin tüm bilgileri anında ekrana düşüyor ve duvardan abonenin bulunduğu odaya sıcak bir ses yayılıyor ve hatırı ve arzusu soruluyor. Duruma göre, gereğinde en kısa sürede adrese 112 Acil Servis, itfaiye, polis yönlendiriliyor. Gerektiğinde evde yaşayan yalnız ya da yaşlı ya da engelli bireyin onun istediği bir yakınına haber veriliyor, ilgilenmesi sağlanıyor. Gerektiğinde Belediyenin varolan hizmetlerinden tek tuşla yararlanmaları için yardımcı olunuyor. Yalnızlar evlerinde oturarak yalnızlıklarından kurtuluyorlar.

T.C. Ankara Valiliği Yaşam Destek Hizmeti adı verilen bu hizmet kesintisiz 24 saat devrede bulunuyor. Gece, gündüz, tatil, bayram, yılbaşı, yıllık tatil gibi hiçbir kesinti yaşamadan yurttaşlar Yaşamdestek hizmetinden yararlanabiliyor.

Böylelikle sadece evlerinde kalan yalnızlar, yaşlılar, engelliler, süreğen ya da yatalak hastalarla şiddet riski altında olanlar bu hizmetten yararlanmanın hazzını yaşamıyorlar, onların hergün işe gitmek zorunda olan yakınlarının da artık gözleri arkada kalmıyor. Kötü bir durumda kendilerine bilgi birkaç dakikada ulaşıyor. Onlara sadece ne yapacaklarına karar vermek kalıyor.

T.C. Ankara Valiliği tarafından SABEV’den (Sosyal Hizmetler Araştırma, Belgeleme, Eğitim Vakfı) hizmet alımı yoluyla sağlanan ve giderek yaygınlaşan Yaşam Destek hizmeti Valilik bünyesinde, mevzuat gereği şimdilik sadece 29.05.1986 tarihinde kabul edilen 3294 sayılı “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu” hükümleri içine giren Ankaralı ihtiyaç sahibi yoksul insanlarımıza sunulabiliyor.

Ancak bunun yanısıra bu hizmete ihtiyaç duyan herkesin sınırlı bir ücret karşılığında bu hizmetten yararlanmaları mümkün. Sistem evlerine birkaç gün içinde takılıyor ve aynı gün işlemeye başlıyor. Evde oturan yaşlı anne ve babaları için çalışan evlatlar, engelliler için onların yakınları Yaşamdestek hizmetine abone olup her an yakınlarının başlarına ne geldi kaygısını yaşamaktan kurtuluyorlar. Kendilerini gündelik işlerine daha rahat verebiliyorlar. İşyerlerinde verimlilikleri artıyor.

Yaşamdestek hizmeti birkaç gün içinde Türkiye’nin her yerinde, her bölgesinde aynı etkililikle kurulup çalıştırılabiliyor. Bunun için daha fazla bilgi alabilmek için gerekli telefon numarası: 0312.4 333 111 ya da 0545,311 31 97. Bilgi için: www.sabev.org.tr; www.yasamdestek.org.tr; Facebook sayfası: yaşamdestek.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir